flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Процесуальні строки під час карантину: Закон набув чинності

17 липня 2020, 16:32

Законом передбачено, що процесуальні строки розгляду справ у судах продовжуються автоматично на строк дії встановленого Кабміном карантину.

Сьогодні, 17 липня, набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Законом № 540-IX внесено зміни до п. 4 розд. X Господарського процесуального кодексу, п. 3 розд. XІІ Цивільного процесуального кодексу та п. 3 розд. VI Кодексу адміністративного судочинства, якими визначено можливість суду за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов’язки (у випадках наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених кодексом), поновлювати строки, встановлені у статтях вищезазначених процесуальних кодексів, а також продовжувати процесуальні строки, встановлені законом чи судом, на строк дії карантину.

Новим Законом встановлено, що процесуальні строки, які були подовжені відповідно до Закону, закінчуються через 20 днів після набрання чинності новим Законом. Протягом цього 20-денного строку учасники справи та особи, які не брали участі у справі, будуть мати право на продовження процесуальних строків на встановлених підставах.

Також Законом розширено перелік статей, які стосуються поновлення процесуальних строків під час дії карантину.