flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Об’єднуємось заради Справедливості»

09 травня 2024, 16:42

    Щоб настав мир – потрібно ділитись і бути справедливим. Такої думки сьогодні, 09 травня 2024 року, дійшли учні 9 класу Золотинської гімназії Висоцької сільської ради Сарненського району Рівненської області під час «Уроку справедливості» в Дубровицькому районному суді #арссу #клубсправедливці #справедливці3 #UNRPP, «@» "Асоціація розвитку суддівського самоврядування України" та "Клуб "Справедливці".

    Привітальним словом учнів 9 класу Золотинської гімназії Висоцької сільської ради зустріли голова суду - суддя-спікер Ірина Оборонова, керівник апарату суду Леонід Мазур та командир другого підрозділу охорони територіального управління Служби судової охорони у Рівненській області підполковник Володимир Коркош.

     За традицією захід розпочався із невеличкої екскурсії приміщенням суду, під час якої керівник апарату суду Леонід Мазур коротко ознайомив учасників заходу з діяльністю суду, інноваційними підходами до роботи та правилами поведінки в суді.

    Продовжився захід у залі судових засідань, де суддя-спікер Ірина Оборонова розповіла учням про повсякденну діяльність судів, про те, як справедливо необхідно вирішувати суперечки, конфліктні ситуації, які дуже часто виникають у повсякденному житті, та яку роль виконує суд при вирішенні таких спорів, продемонструвала атрибути судової влади та пояснила значення образу богині правосуддя Феміди.

   Відверте захоплення в учнів викликала демонстрація зразків мантії судді різних країн світу. Звісно, кожна з країн має свої неповторні особливості накладені на образ судді.

     На розсуд дев’ятикласників були представлені мультиплікаційні фільми, а саме: «Кінь проти хом’яка», «Слон проти жирафа» та «Їжак проти Рака», створені ГО «Асоціація розвитку суддівського самоврядування України» у співпраці з анімаційною студією ToonDrive за технічного адміністрування РЦ «ГУРТ» у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції.

    Після перегляду мультфільмів в учнів була можливість відчути себе справжніми суддями, вони жваво обговорювали суперечки, відстоювали позиції героїв та намагались справедливо вирішити спір між екранізованими героями.

   Спостережливість та кмітливість сучасних підлітків інтуїтивно призвели їх до логічного висновку, що потрібно бути дружніми, вчитись домовлятись, миритись, бути відповідальними за свій вибір та приймати справедливі рішення.

     Також Ірина Оборонова розповіла учням про їх права та обов'язки, перевіривши їх знання проведеною вікториною. Окремо Ірина Оборонова, відмітила з якого віку настає кримінальна відповідальність та про наслідки вчинення кримінального правопорушення неповнолітніми, пояснила учням відповідальність за вчинення адміністративних проступків.

   Командир другого підрозділу охорони територіального управління Служби судової охорони у Рівненській області підполковник Володимир Коркош роз’яснив учням про завдання, які покладаються на службу судової охорони та наглядно продемонстрував дітям засоби та прилади для здійснення пропускного режиму в приміщення в суду.

    Наприкінці уроку учні отримали солодкі гостинці, наліпки з серії «Справедливці», а також пам’ятку про права та обов’язки.

    На згадку зроблено спільне фото.

   Юні справедливці були у захваті від почутого та побаченого, адже «Урок Справедливості» був змістовним, проводився у цікавій формі та залишив незабутні враження в учнів.

    Дякуємо Збройний Силам України за можливість проводити «Уроки Справедливості».

    Слава Україні!