flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

08 травня 2024 року Україна вперше відзначає День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, як єдине державне свято замість двох різних знакових дат. Натомість 9 травня як День перемоги в Україні скасовано.

08 травня 2024, 09:16

   8 травня 1945 року набув чинності Акт про капітуляцію Німеччини, підписаний напередодні — 7 травня о 02:41 за центральноєвропейським часом у французькому місті Реймс.

   З боку нацистської Німеччини свій підпис під документом поставив генерал-полковник Альфред Йодль, начальник штабу оперативного керівництва Верховного командування вермахту. Цим автографом він засвідчив, що війська вермахту дали згоду на повну беззастережну капітуляцію та мали припинити воєнні дії о 23:01 8 травня 1945-го (о 01:01 9 травня за московським часом).

  Відтоді саме 8 травня у світі відзначають як День Перемоги в Європі (V Day), адже капітуляція Німеччини поклала край війні на континенті.

    Наприкінці травня 2023 року Верховна Рада України ухвалила закон, який встановив нове державне свято 8 травня — День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939−1945 років. Володимир Зеленський підписав цей закон 12 червня минулого року, тому цьогоріч свято відзначається в Україні вперше.

    Але і сьогодні українці зі зброєю в руках захищають Європу і дають шанс на побудову більш тривкого миру і створення нової, справедливішої, світової системи безпеки. Умовою для цього є перемога над росією, відновлення територіальної цілісності України та унеможливлення майбутньої агресії російського імперіалізму проти будь-кого на планеті. Сьогодні в умовах агресії, як і в часи Другої світової війни, єдиний шлях відновлення миру — перемогти загарбника.

  Сьогодні вічна і світла пам'ять українським воїнам, які віддали свої життя у Другій світовій війні. Пам'ятаємо їхній подвиг і всі злочини гітлерівського режиму. Молимося за наших військових, які борються з російським нацизмом.