flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПОЗАЧЕРГОВІ ВИБОРИ НАРОДНИХ ДЕПУТАТІВ УКРАЇНИ

05 червня 2019, 16:40

24 травня 2019 року розпочався виборчий процес позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року. Підставою реалізації виборцем свого права голосу на виборах є його включення до списку виборців на виборчій дільниці, який складається на основі відомостей Державного реєстру виборців.

Перевірити себе в списках виборців можна через он-лайн сервіс «Особистий кабінет виборця» на сайті Державного реєстру виборців (https://www.drv.gov.ua/ords/f?p=111:LOGIN).

З 24 травня по 15 липня 2019 року до відділу ведення Державного реєстру виборців подаються заяви про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси.

Постановою ЦВК від 29.05.2019 №910 внесено зміни до постанови ЦВК від 13.09.2012 №893 "Про забезпечення тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси".

Відтепер вимогу стосовно додавання до заяви про тимчасову зміну місця голосування документів (копії документів), які підтверджують необхідність такої зміни, скасовано.

Мотивація тимчасової зміни місця голосування зазначається лише у заяві виборця, примірний зразок якої встановлено у додатку 2 до постанови Комісії від 13 вересня 2012 року № 893. Зазначена мотивація може бути викладена, зокрема, у такій формі: "за сімейними обставинами", "у зв’язку з відрядженням", "у зв’язку з виробничою необхідністю", "за місцем роботи", "за місцем навчання", "за місцем фактичного проживання", "у зв’язку із відпусткою", "у зв’язку із санаторно-курортним лікуванням", тощо.

Звертаємо увагу, що заяви про уточнення списку виборців та включення до списку виборців, можуть бути подані до відділу ведення Державного реєстру виборців Дубровицької РДА не пізніш як за п'ять днів до дня голосування (до 15 липня включно). Заяви, подані після зазначеного строку, не розглядаються. У день голосування зміни до уточненого списку виборців вносяться виключно на підставі рішення суду.

Адміністративний позов про уточнення списку виборців подається до Дубровицького районного суду Рівненської області без сплати судового збору. Адміністративний позов може бути подано не пізніш як за два дні до дня голосування, тобто до 24 години 19 липня 2019 року. Суд вирішує адміністративні справи щодо уточнення списку виборців у дводенний строк після надходження адміністративного позову, але не пізніше ніж за два дні до дня голосування, а якщо  адміністративний позов  надійшов за два дні до дня голосування - невідкладно.