flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

День відкритих дверей

22 листопада 2018, 16:58

У Дубровицькому районному  суді вже стало гарною традицією проведення Дня відкритих дверей. Такий захід відбувається щоразу  з метою набуття учнями навчальних закладів необхідних знань про діяльність та організацію роботи місцевого суду, підвищення рівня поінформованості про право кожного громадянина на звернення до суду, а також для підвищення рівня правової культури і правової освіти молоді, формування у них поваги до судової влади.

21 листопада участь у такому заході прийняли: учні 8-10 класів Колківського НВК "Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів дошкільний навчальний заклад» та учні 10 класу «Дубровицької загальноосвітньої школи І-ІІІ супенів №1».

 

 

Гідом для учнів по приміщенні суду був керівник апарату — Мазур Л.Л., який провів для учнів коротку екскурсію, що розпочалась з канцелярії, де присутні дізналися про реєстрацію, рух документів, що надходять до суду, порядок реєстрації справ у комп'ютерній програмі. Продовжилась екскурсія з огляду архіву  суду, кімнати конвою та залів судових засідань.

 

 

Суддя-спікер І.Оборонова розповіла школярам про суд, основні символи судової влади та продемонструвала основні атрибути судочинства

 

 

У доступній формі  роз’яснила права дітей, які передбачені Конвенцією ООН про права дитини, гарантуються та захищаються державою, а також розповіла про суть правопорушень та види відповідальності неповнолітніх, детально зупинившись на умовах застосування тих чи інших покарань, що можуть призначатись неповнолітнім.

 

 

На заході був присутній начальник Дубровицького районного сектору філії Державної установи «Центр пробації у Рівненській області» Твердун В.М., який розповів учням про порядок виконання постанов суду про притягнення до адміністративної відповідальності осіб та вироків, за якими призначене покарання не пов’язане з позбавленням волі.

 

 

Спілкування проходило у формі діалогу – учні відповідали на запитання судді під час інтерактивної гри на знання прав та самі задавали питання, що стосувались професії судді, працівників суду та відповідальності неповнолітніх.

 

        Дубровицький районний суд підтримав ініціативу Асоціації розвитку суддівського самоврядування України в рамках всеукраїнської акції для школярів та провів «Урок справедливості» , який став справжньою родзинкою даного заходу. Тому особливу увагу було приділено поняттю «справедливості», випадкам її порушення та було з’ясовано, що всі школярі вже стикались з несправедливістю в своєму житті.

       Незважаючи на підлітковий вік, дітям було цікаво переглянути  мультфільм про суд, знятий в рамках грантового проекту «Підвищення обізнаності дітей з діяльністю судів» за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя». Мультик  спрямований для підвищення обізнаності дітей з діяльністю судів України.

       Завдяки проведеній акції школярі мали можливість відчути себе в ролі справедливих суддів та допомагали героям спеціально створеного мультфільму вирішити спір, що виник між учасниками «справи». Учні активно відстоювали позиції своїх «довірителів» та обгрунтовано доводили правоту кожного, відчувши себе в ролі судді.

       Для завершення заходу на позитивній ноті, суддя-спікер навела приклади найсмішніших законів світу, побажала дотримуватись своїх прав та вручила дітям пам’ятки про їх права та види відповідальності за вчинення правопорушень неповнолітніми.

 

 

День відкритих дверей залишив у всіх учасників заходу позитивні враження та збагатив корисною інформацією. 

 

Приємно працювати на підвищення авторитету правосуддя!

В суді планують і надалі проводити Дні відкритих дверей для школярів.