flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Мистецтво бути суддею-спікером: теоретичні та практичні аспекти

26 вересня 2018, 18:16

 

 

 

25 вересня 2018 року судді-спікери та прес-секретарі судів Рівненської області під час семінар-тренінгу «Зв’язки з громадськістю в судах» відпрацювали комунікаційні навички, які сприятимуть налагодженню ефективної співпраці з представниками мас-медіа, громадськістю, допоможуть фахово діяти в кризових ситуаціях, які виникають під час розгляду справ, що викликають широкий суспільний інтерес.

 

 

 

 

 

Про все це та багато інших актуальних тем учасники заходу обговорили з досвідченими у галузі комунікації вітчизняними і міжнародними експертами.

Серед них —Тійт Матсулевич,радник із стратегічних комунікацій Консультативної місії Європейського Союзу (далі — КМЄС), Олександр Сасевич,суддя Львівського окружного адміністративного суду, екс-Голова комітету Ради суддів України з питань комунікації (у тому числі зі ЗМІ),Ольга Какауліна, представник Прес-служби Ради суддів України (органів суддівського самоврядування).

Дубровицький районний суд зацікавлений у налагодженні зворотного зв’язку з громадянським суспільством. Для цього зборами суддів обрано суддю-спікера — Оборонову Ірину, яка доноситиме до громадськості інформацію про роботу суду в доступний спосіб, у жодному разі не нашкодивши відправленню правосуддя та не порушивши права осіб під час такої комунікації.

— Мовчання — це найбільш небезпечний вид комунікації, — наголосив у виступіТійт Матсулевич. — Ми, у першу чергу, повинні поважати людей, які звертаються до суду, і не відноситись до журналістів як до ворогів. Нам з вами належить зробити дуже важливу справу — за допомогою громадськості, журналістів і громадян зміцнити довіру суспільства до судової влади.

— Журналісти знаходяться на службі у правди і тільки спільна праця, об’єднання представників ЗМІ і судової влади зробить діяльність судів ще більш прозорою і відкритою суспільству, — підтримала колегуОльга Какауліна,представник прес-служби Ради суддів України та суддівського самоврядування. — Суспільство через ЗМІ має бути поінформованим як про розгляд суспільно значимих справ, так і про діяльність судів і суддів. Тільки діалог щодо існуючих проблем та реальних кроків їх вирішення дозволить нам спільними зусиллями задовольнити потребу суспільства в одержанні неупередженої інформації, повернути довіру і здобути громадську підтримку.

Учасники тренінгу у групах відпрацювали ряд комунікаційних заходів, серед яких — підготовка та проведення інтерв’ю, антикризовий менеджмент і робота з інформаційними викликами, розгляд резонансних справ та комунікаційна стратегія.

Сергій Єреймейчук, член Ради суддів України, суддя Апеляційного суду Рівненської області, зауважив: «Мої колеги в більшості не були готові до такої відкритості. Але не в силу того, що хотіли бути закритими, а в силу того, що їх просто ніхто ніколи не вчив як правильно дивитися в камеру, як правильно говорити з журналістами».

— А виявляється усе досить просто: судді повинні дотримуватися 2-х основних правил: перше — говорити журналістам лише правду, друге — ця правда повинна містити мінімум юридичних термінів, максимум загальнодоступної людської мови, — підсумувалаОльга Какауліна.

Нагадаємо, семінар проводиться в рамках Консультативної Місії Європейського Союзу та за підтримки Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України.

 Судді стають відкритими, готові до співпраці та до налагодження діалогу з суспільством.