flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Урок справедливості до Всеукраїнського тижня права

07 грудня 2023, 17:38

   В рамках Всеукраїнського тижня права, 07 грудня 2023 року в Дубровицькому районному суді в черговий раз проводився захід для підлітків, присвячений правовому вихованню, а саме «Урок Справедливості» #арссу #клубсправедливці #справедливці3 #UNRPP, «@» "Асоціація розвитку суддівського самоврядування України" та "Клуб "Справедливці".

      У заході взяли участь учні 1-го курсу Державного професійно-технічного навчального закладу «Дубровицький професійний ліцей».

  Програма проведення заходу традиційно включала в себе екскурсію Будинком Правосуддя: огляд канцелярії суду, архіву суду, кімнату конвою, залів судових засідань, стендів з додатковою інформацією, ознайомлення з діяльністю суду.

        Розпочинаючи даний захід, керівник апарату суду Леонід Мазур коротко ознайомив учасників заходу з діяльністю суду та інноваційними підходами до роботи. Студенти мали змогу дізнатися про усю судову систему України та про роботу Дубровицького районного суду зокрема.

     Зустріч продовжилась у залі судових засідань, де голова суду суддя-спікер Ірина Оборонова розповіла про символи судової влади і наглядно продемонструвала молоток судді, суддівську мантію та нагрудний знак, в яких суддя обов’язково перебуває при здійсненні правосуддя, розповіла також про міфологічний символ правосуддя – Феміду. Окрема увага була приділена ОСОБЛИВОСТЯМ АДМІНІСТРАТИВНОЇ ТА КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ НЕПОВНОЛІТНІХ.

    Після чого, учням було продемонстровано спеціально створені мультфільми, а саме: «Кінь проти хом’яка», «Слон проти жирафа» та «Їжак проти Рака» створений ГО «Асоціація розвитку суддівського самоврядування України» у співпраці з анімаційною студією ToonDrive за технічного адміністрування РЦ «ГУРТ» у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції.

   Також Ірина Оборонова розповіла учням про їх права та обов'язки, перевіривши їх знання контрольним опитуванням. Окремо Ірина Оборонова відмітила з якого моменту настає кримінальна відповідальність та про наслідки вчинення кримінального правопорушення неповнолітніми, пояснила учням відповідальність за вчинення адміністративних проступків.

  До заходу долучився командир другого підрозділу охорони територіального управління Служби судової охорони у Рівненській області підполковник Володимир Коркош, який роз’яснив учням про завдання, які покладаються на службу судової охорони, про те як здійснюється охорона приміщення суду, про підтримання громадського порядку в суді та забезпечення безпеки учасників судового процесу.

   По завершенню заходу студентам були вручені пам’ятки «Права та обов’язки дитини», солодкі гостинці, наліпки з серії «Справедливці».

   На згадку зроблено спільне фото.

   В учасників заходу залишилося багато приємних вражень.

  Отримані знання стануть у нагоді учням, які були присутніми на цьому заході, так як обізнаність у питаннях права робить життя більш комфортним та захищеним, надає упевненості в собі.

  Дуже сподіваємося на те, що проведений захід суттєво вплине на рівень правових знань та правової культури учнів Державного професійно-технічного навчального закладу «Дубровицький професійний ліцей».