flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зима-чарівниця прийшла, урок «Справедливості» принесла

01 грудня 2023, 16:29

       Перший день зими  раніше у багатьох із нас асоціювався   із запахом мандарин та з початком казкової різдвяної пори. І хоча на даний час в країні йде війна, трішки тепла і радості не завадить для школярів.

     Тому сьогодні, 1 грудня, в Дубровицькому районному суді відбувся традиційний День відкритих дверей для учнів Колківського ліцею Дубровицької міської ради (кл.керівник Корінь Н.А.) #арссу #клубсправедливці #справедливці3 #UNRPP, «@» "Асоціація розвитку суддівського самоврядування України" та "Клуб "Справедливці".

    Метою проведення заходу є формування позитивного іміджу суду, підвищення загального рівня правової культури, набуття учнями необхідного рівня правових знань, формування у них поваги до права, а також побудови правового діалогу між судовою владою та суспільством задля покращення доступу до правосуддя.

     Гостинно зустріла гостей голова суду - суддя-спікер  Ірина Оборонова та керівник апарату суду Леонід Мазур.

   За традицією, спочатку керівник апарату Леонід Мазур провів екскурсію приміщенням суду: учні відвідали канцелярію, архів суду, кімнату конвою. Довідались про організацію роботи суду, ознайомилися з інформаційними стендами, порядком розгляду судових справ, фіксування судового процесу і правилами поведінки в суді. Адже, урок справедливості – це заняття, що має на меті ознайомити дітей з місією суду в суспільстві.

   Суддя-спікер Ірина Оборонова розповіла про символи судової влади і наглядно продемонструвала молоток судді, суддівську мантію та нагрудний знак, в яких суддя обов’язково перебуває при здійсненні правосуддя, розповіла також про міфологічний символ правосуддя – Феміду.

   Після чого, школярам було продемонстровано спеціально створені мультфільми, а саме: «Кінь проти хом’яка», «Слон проти жирафа» та «Їжак проти Рака» створений ГО «Асоціація розвитку суддівського самоврядування України» у співпраці з анімаційною студією ToonDrive за технічного адміністрування РЦ «ГУРТ» у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції. Під час проведення цього уроку в учнів відбулась жвава дискусія, адже, вони спробували себе у ролі судді.

    Також Ірина Оборонова  розповіла учням і про їх права та обов'язки,  перевіривши їх знання проведеною вікториною.

  До заходу долучився командир другого підрозділу охорони територіального управління Служби судової охорони у Рівненській області підполковник Володимир Коркош, який роз’яснив школярам про завдання, які покладаються на службу судової охорони, як здійснюється пропускний режим відвідувачів суду, про підтримання громадського порядку в суді та забезпечення безпеки учасників судового процесу. Крім того, наглядно продемонстрував дітям засоби та прилади для здійснення пропускного режиму в приміщення в суду.

   Наприкінці уроку учні отримали солодкі гостинці, наліпки з серії «Справедливці»,  диплом учасників Всеукраїнської акції «Урок справедливості» та на згадку зроблено спільне фото.