flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Нехай твого дитинства не торкається війна!» - основний девіз нашого заходу, приуроченому до Всесвітнього дня дитини.

20 листопада 2023, 16:56

     Щороку, 20 листопада в усьому світі відзначають Всесвітній день дитини Universal Children's Day - свято радості та надії, спрямованої на забезпечення благополуччя дітей зі всього світу. Саме в цей день 1989 року резолюцією 44/25 Генеральної асамблеї ООН була прийнята Конвенція про права дитини, згідно з якою кожна держава зобов'язана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля й відпочинок та сприяти наданню для цього відповідних можливостей.

      Проте сьогодні перед Україною постають нові виклики у сфері захисту прав дітей у зв'язку з ескалацією насильства, бойових дій на території нашої держави. І як же нестерпно усвідомлювати, що сучасне покоління українських дітей стало поколінням ДІТЕЙ ВІЙНИ. Незважаючи на міжнародні Декларації та Конвенції, наші діти виявилися беззахисними перед злочинними діями країни-агресора. Проте ми робимо все від нас залежне, аби українські діти не страждали, не боялися, жили та раділи життю!

     Адже, кожна дитина має повне право бути захищеною, розвиватися й навчатися для кращого майбутнього. І сьогодні – це не лише веселе свято для самих дітей, а й нагадування суспільству про необхідність захищати їх права, прагнути, щоб усі діти росли щасливими і в майбутньому стали хорошими людьми і достойними громадянами своєї країни.

   Тому, сьогодні, 20 листопада, у Всесвітній день дитини Дубровицьким районним судом Рівненської області проведено черговий  «Урок справедливості», який пройшов у рамках всеукраїнської акції, ініційованої Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України (АРССУ). арссу #клубсправедливці #справедливці3 #UNRPP, «@» "Асоціація розвитку суддівського самоврядування України" та "Клуб "Справедливці"#.

    Цього разу учасниками заходу стали учні 9 класу Орв’яницького ліцею Дубровицької міської ради

    Зустріла гостей голова суду - суддя-спікер  Ірина Оборонова та керівник апарату суду Леонід Мазур.

    За традицією керівником апарату суду Леонідом Мазуром для школярів було проведено екскурсію, під час якої учні відвідали канцелярію суду, архів суду, завітали до кімнати конвою. Довідались про організацію роботи суду, ознайомилися з інформаційними стендами, порядком розгляду судових справ, фіксування судового процесу і правилами поведінки в суді.

    Суддя-спікер Ірина Оборонова ознайомила школярів із місією суду в суспільстві, продемонструвала мантію судді та нагрудний знак, показала молоток судді, а також пояснила значення образу богині правосуддя Феміди.

    Після чого, школярам було продемонстровано спеціально створені мультфільми, а саме: «Кінь проти хом’яка», «Слон проти жирафа» та «Їжак проти Рака» створений ГО «Асоціація розвитку суддівського самоврядування України» у співпраці з анімаційною студією ToonDrive за технічного адміністрування РЦ «ГУРТ» у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції.  Переглянувши мультфільми, учні спільно з суддею –спікером Обороновою І.В. допомогли  звірятам вирішити їхній спір.

    Також Ірина Оборонова  розповіла учням і про їх права та обов'язки, перевіривши їх знання проведеною вікториною.

  До заходу долучився командир другого підрозділу охорони територіального управління Служби судової охорони у Рівненській області підполковник Володимир Коркош, який роз’яснив школярам про завдання, які покладаються на службу судової охорони, як здійснюється пропускний режим відвідувачів суду, про підтримання громадського порядку в суді та забезпечення безпеки учасників судового процесу. Крім того, наглядно продемонстрував дітям засоби та прилади для здійснення пропускного режиму в приміщення в суду, а саме: безконтактний інфрачервоний термометр та ручний металошукач. Згодом діти із задоволенням спробували себе у ролі працівника судової охорони.

  Протягом усього заходу учні були переповнені емоціями, адже їм відкрився світ правосуддя. А на останок усі отримали чудові солодкі подаруночки, прапорці, наліпки членів "Клубу Справедливці", пам’ятки про права дітей. На згадку зроблено спільне фото.

   У всіх учасників заходу від цієї зустрічі залишилося багато вражень та позитивних емоцій.

   Бажаємо хай кожен день дітей буде наповнений новими відкриттями та пригодами, а у пам’яті залишаються тільки найяскравіші спогади. Адже, турбота про дітей, захист їхніх прав – один із найголовніших наших обов’язків.

   Діти це квіти нашого життя! Діти- це найголовніший скарб нашого суспільства. І від того, як ми їх виховуємо, які зерна добра, справедливості, мужності ми в них закладемо, залежить не тільки майбутнє нашої країни, а й майбутнє всього нашого світу. Тому, закликаємо усіх сьогодні й кожного наступного дня зігрівати теплом і любов’ю кожне дитяче серце, об’єднуємо зусилля заради мирного майбутнього і тоді маленькі громадяни виростуть достойними людьми й неодмінно стануть гордістю України.

   Бережімо ці маленькі серця, адже вони так потребують нашої любові!