flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Черговий "Урок справедливості"

17 листопада 2023, 16:51

      До Міжнародного дня протидії булінгу в Дубровицькому районному суді проводиться «Всеукраїнська акція «Урок справедливості» ініційована Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України (АРССУ)

   Довіра до судової влади неможлива без належного забезпечення принципу гласності та відкритості судочинства. Саме тому важливо забезпечити доступ громадян до інформації про здійснення судочинства та роботи судової установи загалом. І важливу роль у цьому процесі відіграють проведення Дня відкритих дверей #арссу #клубсправедливці #справедливці3 #UNRPP, «@» "Асоціація розвитку суддівського самоврядування України" та "Клуб "Справедливці".

    Тому, сьогодні, 17 листопада 2023 року Дубровицький районний суд Рівненської області гостинно відкрив свої двері для учнів 6 та 9 класів Мочулищенської гімназії Дубровицької міської ради Сарненського району.

    Керівником апарату суду Леонідом Мазуром для школярів було проведено екскурсію, під час якої учні відвідали канцелярію суду, де дізналися про реєстрацію та рух документів, що надходять до суду. Завітали школярі і до архіву суду та побачили як зберігаються справи та до кімнати конвою, де знаходяться обвинуваченні до початку судового засідання. Довідались про організацію роботи суду, ознайомилися з інформаційними стендами, порядком розгляду судових справ, фіксування судового процесу і правилами поведінки в суді.

  З великою цікавістю школярі розглядали зал судового засідання, з’ясували, які саме місця в залі судового засідання займають судді, прокурори, адвокати, секретар судового засідання, а також підозрюваний чи обвинувачений, дізнались про функції та роль кожного з них.

    Суддя-спікер Ірина Оборонова ознайомила школярів із місією суду в суспільстві, продемонструвала мантію судді та нагрудний знак, показала молоток судді, а також пояснила значення образу богині правосуддя Феміди.

    Після чого, школярам було продемонстровано спеціально створені мультфільми, а саме: «Кінь проти хом’яка», «Слон проти жирафа» та «Їжак проти Рака» створений ГО «Асоціація розвитку суддівського самоврядування України» у співпраці з анімаційною студією ToonDrive за технічного адміністрування РЦ «ГУРТ» у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції.  Переглянувши мультфільми, учні спільно з суддею –спікером Обороновою І.В. допомогли  звірятам вирішити їхній спір.

     Під час проведення цього уроку в учнів відбулась жвава дискусія, адже, вони спробували себе у ролі судді.

    Також Ірина .Оборонова  розповіла учням і про їх права та обов'язки,  перевіривши їх знання проведеною вікториною.

   До «Уроку справедливості» було запрошено старшого інспектора сектору ювенальної превенції Сарненського РВП ГУНП в Рівненській області Зінаїду Гуторову, яка в доступній формі розповіла школярам  про булінг у дитячому середовищі. Роз’яснила, які є види булінгу, причини, наслідки та шляхи його подолання. Пояснила, як відрізнити звичайний конфлікт від булінгу та як протидіяти цьому.

  До заходу долучився командир другого підрозділу охорони територіального управління Служби судової охорони у Рівненській області підполковник Володимир Коркош, який роз’яснив школярам про завдання, які покладаються на службу судової охорони, як здійснюється пропускний режим відвідувачів суду, про підтримання громадського порядку в суді та забезпечення безпеки учасників судового процесу. Крім того, наглядно продемонстрував дітям засоби та прилади для здійснення пропускного режиму в приміщення в суду, а саме: безконтактний інфрачервоний термометр та ручний металошукач. Згодом діти із задоволенням поринули у пригоду спробувати себе у ролі працівника судової охорони.

  Першим етапом пригоди було примірювання бронежилету, каски, противогазу, наручників та засобів особистої безпеки. Діти радісно вдягалися та відчували себе справжніми працівниками судової охорони.

  Школярі із захватом оглядали кожну деталь продемонстровану Володимиром Коркошем, а коли отримали можливість сфотографуватися  із засобами забезпечення безпеки на їхніх обличчях сіяли посмішки.

  По завершенні заходу Ірина Оборонова побажала всім присутнім учням успіхів в навчанні, наголосивши, що людина, яка ставить перед собою мету, обов’язково її досягає. Усі учні отримали солодкі подаруночки та наліпки членів "Клубу "Справедливці та зробили спільне фото .

  У всіх учасників заходу від цієї зустрічі залишилося багато вражень та позитивних емоцій.