flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Громадяни, які ухиляються від призову на строкову військову службу чи призову за мобілізацією, несуть адміністративну та кримінальну відповідальність

16 червня 2021, 12:05

Це передбачено низкою нормативно-правових актів, які покликані врегульовувати ці процеси. Про інші важливі аспекти дотримання правил військового обліку призовників та військовозобов’язаних у судах ішлося під час семінару для працівників апаратів судів, відповідальних за ведення військового обліку призовників та військовозобов’язаних. Захід відбувся за сприяння Львівського регіонального відділенням Національної школи суддів України. Участь у ньому взяв керівник апарату суду Леонід Мазур.

Про керівні документи з питань військового обліку та загальні положення функціонування системи військового обліку слухачам нагадав Богдан Семенина, начальник відділу військового обліку, бронювання та впровадження Єдиного державного реєстру військовозобов’язаних Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

У наступній інтерактивній лекції доповідач увагу слухачів зосередив на заходах, які покладаються на керівників установ, підприємств та організацій з питань ведення військового обліку призовників та військовозобов’язаних, а також заходах організації військового обліку в судах.

У своєму виступі  військовик зауважив: «Керівники та посадові особи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, військових частин, підприємств, установ, організацій та навчальних закладів незалежно від їх підпорядкування та форми власності, а також власники будинків за порушення законодавства про військовий обов’язок і військову службу, про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, за неподання до районних (міських) військових комісаріатів списків громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць, за прийняття на роботу призовників і військовозобов’язаних, які не перебувають на військовому обліку, незабезпечення сповіщення призовників і військовозобов’язаних про їх виклик до районного (міського) військового комісаріату, перешкоду їх своєчасній явці на збірні пункти чи призовні дільниці, несвоєчасне подання документів, необхідних для ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, та неподання відомостей про призовників і військовозобов’язаних несуть відповідальність згідно із законом».

Із офіцером відділу військового обліку, бронювання та впровадження Єдиного державного реєстру військовозобов’язаних Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Андрієм Кірєєвим учасники заходу обговорили порядок проведення бронювання військовозобов’язаних, звільнення з роботи у зв’язку з призовом, звільнення у зв’язку з мобілізацією.

Підсумовуючи свій виступ він розповів які заходи впливу передбачені державою для тих, хто порушує правила військового обліку:

— До адміністративної та кримінальної відповідальності можуть бути притягнуті не лише громадяни, які ухиляються від призову на строкову військову службу, призову за мобілізацією, військового обліку або спеціальних (перевірочних) зборів, а й керівники установ за прийняття на роботу призовників і військовозобов’язаних, які не перебувають на військовому обліку.