flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Повідомлення щодо подання електронних декларацій за 2020 рік присяжними

10 березня 2021, 16:59

Дубровицький районний суд Рівненської області нагадує про необхідність подання присяжними до 1 квітня 2021 року електронної декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2020 рік.

Відповідно до частини 1 статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 року №1700-УІІ із змінами, внесеними згідно із Законом № 1975-VIII від 23.03.2017 року, особи, зазначені у пункті 1, підпункті "а" пункту 2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (далі - НАЗК) декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що визначається НАЗК.

Відповідно до підпункту «ґ» пункту 1 статті 3 Закону України «Про запобігання корупції», в редакції Закону № 1798-VIII від 21.12.2016 до суб'єктів декларування та відповідальності за корупційні правопорушення відносяться присяжні (під час виконання ними обов’язків у суді).

Для заповнення декларації присяжним необхідно, завчасно отримати електронно-цифровий  підпис.

Звертаємо увагу на те, що порушення вимог фінансового контролю, умисне недекларування або декларування недостовірної інформації є корупційними правопорушеннями, за які передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність.  

       Наслідки порушення вимог фінансового контролю визначені у статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а декларування недостовірної інформації або умисне неподання декларації суб'єктом декларування - у статтях 366-2, 366-3 Кримінального кодексу України.

Відповідно до роз’яснень Департаменту перевірки декларації та  моніторингу способу життя Національного агентства з питань запобігання корупції,  присяжні набувають статусу суб’єкта декларування, у зв’язку із виконанням ними обов’язків у суді.

Таким чином, присяжні, які здійснювали свої повноваження у суді,  зобов’язані подати електронні декларації передбачені  ЗУ «Про запобігання  корупції» на офіційному веб-сайті НАЗК (https://nazk.gov.ua/).

Відповідно до роз’яснень НАЗК, перевірка фактів подання присяжними декларацій, відповідно до вищезгаданого Закону та повідомлення Національного агентства про випадки неподання чи несвоєчасного подання декларацій покладається  на апарат суду, до якого було залучено присяжних.

Задля не порушення вимог антикорупційного законодавства присяжними Дубровицького районного суду, ще раз наголошуємо на своєчасне подання електронних декларацій за 2020 рік. Останній день подачі – 31 березня 2021 року.